Wil jij spreken?

Spreken in t openbaar of voor een groep staat in de top 3 van de meest spannende uitdagingen!

Het spreken voor een groep geeft soms een heel naar gevoel. Mensen kunnen zweethanden, een kloppend hart in de keel, een knoop in de maag, knikkende knieën en het gevoel van flauwvallen hebben.

Herken je dit? Misschien ken je iemand die ermee zit? Lees dan verder…….

Ook op school, of op evenementen, op diverse werkplekken kwam ik dit al veel tegen.
Ik werkte met Karel die in geen enkel geval het podium op wilde. Hij voelde spanning en beklemming op de borst, zweten en een knoop in de maag, misselijk was hij ervan. Hij was bang te falen en om af te gaan, de verkeerde dingen te zeggen en was bang voor wat anderen wel niet van hem zouden vinden.

Hier zag ik in de kern een onderliggende overtuiging: “Ik ben niet goed genoeg”. Wie wil er nou naar mij luisteren. We hebben aan dat probleem gewerkt via een time line proces (Tad James) en het gevoel wat hij had hebben we kunnen omdraaien door een omdraai-techniek (delenwerk NLP). Daarna voelde hij op het eind van onze sessie een enorme opluchting en zei heel congruent “kom maar op!” De knoop in zijn maag en de druk op de borst was weg en hij zei: “Ja, zoals ik me nu voel, doe ik het wel”.
De volgende dag hadden we in Haghorst een dagtraining met 30 personen. Ik nodigde Karel met enige klem uit! Karel zat in het publiek. Ik vertelde een en ander over spreekangst en wat dat voor mij betekende en ook hoe het anderen tegenhoudt om zich zelf te durven uitspreken. En wie stak de hand op om zijn ervaring ‘en publiek’ te vertellen? Karel!  Wat een topper, wat een exposure. Hij voelde nog wat spanning draaien rond zijn maag en vertelde het publiek over de omdraai-techniek. Het verlangen om te spreken was groter dan de spanning die normaal gesproken ervoor zorgde dat hij werd tegengehouden. Hij deed het toch maar! Hij heeft een mega stap gemaakt! Op naar meer!

Wat betekent dit voor hem? Dat hij nu meer zichtbaar durft te worden, zich meer durft uit te spreken, dit geeft meer zelfvertrouwen, voelt krachtiger, hij waardeert zichzelf meer enz. enz.
Het is zoveel meer dan alleen ‘van een spreekangst afkomen’. De gevolgen zijn GIGA.

Zo kan dat dus gaan. Herken jij dit verhaal of ken je iemand die ermee zit? Ben jij het ook zo zat dat je inwendig wel 10 dingen kunt bedenken die je graag wil zeggen in die vergadering, of jouw mening wil laten horen, en je durft het steeds maar niet?

Doe als Karel. Neem de stap. Kies voor persoonlijke ontwikkeling bij Kaber, want;
Hoe zou het voor jou zijn als jij die beperkende angst niet meer ervaart?
Wat gaat dat jou opleveren? Hoe zou jij je dan voelen?

Kies en ga er voor. Je bent het waard!

Bernard & Jorinde

Klik hier voor meer informatie