Familieopstelling: liefdevol loskomen uit verstrikkingen

Volgens Bert Hellinger, de grondlegger van familieopstellingen, toont het werken met familieopstellingen aan dat er een speciale verbinding bestaat tussen alle leden van een familie. Er bestaan zelfs verbindingen met familieleden die je niet kent of waar je nog nooit vangehoord hebt. Het opstellen van jouw familie is een manier die je laat zien welke plek jij in jouw huidige gezin of in jouw familie van herkomst inneemt. Opstellingen helpen om de tot dan toe verborgen verbanden te zien en leren je, hoe je liefdevol los komt uit verstrikkingen.Met name dit aspect wordt door veel deelnemers als prettig en bevrijdend ervaren.

Hoe werkt een familieopstelling?

Een opstellingsavond gebeurt in een groep. Degene die een thema wil inbrengen nodigt uit de kring van deelnemers mensen uit om zijn of haar familieleden te representeren. Deze representanten hoeven daar niets voor te doen, iedereen kan het (uiteraard mogen ze er ook voor kiezen om geen representant te willen zijn). Degene die de vraag heeft ingebracht, stelt intuïtief, de representanten van haar of zijn familieleden in de ruimte op. Hij legt zijn handen op de schouders van de representant van bijvoorbeeld zijn moeder en brengt haar naar de plek die zijn innerlijk beeld of gevoel aangeeft. Dan doet hij hetzelfde met de andere representanten, en ook met een representant van zichzelf.

Vervolgens gebeurt er iets opmerkelijks en wonderlijks, waar geen echte verklaring voor is: de representanten voelen zich zoals degene die zij representeren. Zij voelen hoe de familieleden zich voelen ten opzichte van elkaar. Zo ontstaat een meestal herkenbaar beeld van de verhoudingen en loyaliteiten in het familiesysteem. Samen met de begeleider wordt gezocht om compleet te maken, wat nog niet voltooid was of bijeen te brengen, wat gescheiden of verloren was.

Op welke vragen geeft een familieopstelling antwoord?

De opstellingsavonden zijn waardevol voor mensen die worstelen met vragen over relaties met een partner, met ouders, broers of zussen en met kinderen, vragen over hen eigen leven, over patronen die steeds terugkomen, over een diep onverklaarbaar verdriet en vele andere thema’s.

Vaak ligt de wortel van de dynamiek niet bij degene die de vraag inbrengt, maar bij iemand anders in het systeem. Een opstelling helpt om die dynamiek zichtbaar te maken. Dat wordt door veel mensen als helend ervaren. De doorwerking van een familieopstelling kan soms maanden, soms zelfs jaren duren. Voortdurend vallen er kwartjes, en langzaam wordt het leven anders.

Data opstellingsavonden

  • Dinsdagavond 07 juni 2022 (op deze avond is nog ruimte voor representanten)
  • Dinsdagavond 13 september 2022
  • Dinsdagvond 08 november 2022

Kosten

  • € 65,- voor deelname met inbreng van een thema
  • € 15,- voor representanten

Benieuwd hoe een familieopstelling in zijn werk gaat? Schrijf je onderaan deze pagina in voor een opstellingsavond!

Tijden

Vanaf 19.00 uur kun je bij ons binnenlopen. Om 19.30 uur beginnen we, de eindstreeftijd is 22.00 uur. Als je wilt deelnemen willen we je aanraden om op tijd te zijn, omdat later binnenlopen storend kan zijn.

Locatie

Kaber Groep B.V. |Sint Josephstraat 1A | 5089 NK |Haghorst (gemeente Hilvarenbeek)

Representant

inschrijven als representant

Vraaginbrenger

inschrijven als vraaginbrenger