Hoeveel zintuigen mensen hebben, speculeren de wetenschappers nog steeds over. Volgens Aristoteles zijn het er vijf, maar hedendaagse wetenschappers denken dat we er minstens 10 en misschien zelfs 33 hebben. Hoeveel ze er tellen, is afhankelijk van hun definitie. In alle gevallen zijn het er meer dan het klassieke rijtje van zicht, gehoor, reukzin, smaakzin en tastzin.

De definitie van een zintuig zou kunnen zijn: Een zintuig is een gespecialiseerd orgaansysteem dat een mens (of dier) in staat stelt om een deel van de omgeving waar te nemen.

Wij kennen allemaal de vijf bekendste zintuigen:

  1. Visueel: zien/ ogen
  2. Auditief: horen/ oren
  3. Kinesthetisch: voelen (vormen, temperatuur en pijn)/ huid
  4. Olfactoir: ruiken/ neus
  5. Gustatoir: smaak/ tong

In NLPD werken we voornamelijk met deze vijf zintuigen waarbij de eerste drie het meest gebruikt worden.

Toch hebben we meer zintuigen:

  1. Evenwichtszin: evenwicht/ binnenoor
  2. Proprioceptie: bewegingen en lichaamsbewustzijn/ sensoren in bewegingsapparaat- spieren, pezen en o.a. het gewrichtskapsel.

Daar kan nog een zintuig bij namelijk het zogenaamde zesde zintuig (eigenlijk het achtste zintuig).

Dit zintuig zit ongeveer ‘tussen je ogen’ en is als het ware een buitenzintuiglijk zintuig: innerlijk oog/ pijnappelklier, ook wel epifyse genoemd. Volgens velen is de pijnappelklier een soort schakelstation tussen je innerlijke wereld en de buitenwereld, tussen je ziel en de wereld om je heen.

NLPD leert je hoe jij de buitenwereld ervaart en hoe je deze ervaring indien gewenst aan kunt passen. In NLP worden zintuigen ‘modaliteiten’ genoemd. Tijdens een NLPD Practitioner opleiding ontdek je welke modaliteit bij voorkeur voor jou werkt bij het verwerken van de signalen van de buitenwereld en welke juist minder. Je gaat ook herkennen hoe dat bij anderen gaat en wat je hier vervolgens mee kunt doen.

De 7 zintuigen van de mens

Iedere gebeurtenis komt bij ons binnen via onze zintuigen en wordt daarna opgeslagen in onze hersenen. Ook nare gebeurtenissen worden opgeslagen. Je kunt je vast een vervelende gebeurtenis herinneren toch? En wellicht voel je jezelf weer enigszins rot nu je eraan denkt. Hoe fijn zou het zijn als je deze herinnering anders op kunt slaan zodat je hem anders ervaart als je eraan terugdenkt? Of dat je een fijne gebeurtenis anders opslaat zodat je jezelf nóg fijner in het hier en nu voelt wanneer je eraan terugdenkt? Dit alles is mogelijk met NLPD en bijvoorbeeld de sub-modaliteiten van NLP, leer deze toe te passen en je kan je zintuigen leren sturen. Zo kun je dus jouw innerlijke wereld er anders uit laten zien als je dat zou willen.

Wil je leren om doelen te stellen, of deze te bereiken? Of zoek jij naar tools om gelukkiger en zelfverzekerder te worden? Vraag nu ons gratis Ebook aan vol NLPD tips en oefeningen.